תושבים רבים במרכז הארץ נתקלים לא פעם בחולדות שמתרוצצות ברחובות העיר. הסיבה העיקרית להופעתן של החולדות היא עבודות התשתית של הרכבת הקלה, אך זה לא אומר שלפני כן החולדות לא היו שם – כי הן כן.
חתולים ובעלי חיים שניזונים מפחי האשפה, בטח כבר פגשו בעבר את החולדות שגרות מתחת לפני השטח של העיר, אך בני האדם שרק לאחרונה התחילו להיתקל בחולדות נוטים לפחד וכולם שואלים את שאלת השאלות – מה עושים במקרה של נשיכת חולדה ? האם צריך מיד לרוץ לרופא ? לשים חוסם עורקים שימנע את זרימת הדף ליתר חלקי הגוף ? ועוד הרבה שאלות שעל כולן ננסה לענות במאמר הבא.
העברת מחלות מנשיכת חולדה
נכון שהדבר הראשון שעולה לנו בראש כשאומרים את המילה חולדה, זה העברת מחלות. וברור שהמחלות עוברות רק כאשר מתבצעת נשיכת חולדה. אבל למעשה המציאות מעט שונה – המוניטין הרע שיצא לחולדות בהקשר עם העברת מחלות, נובע בעיקר מהחרקים הקטנים שחיים על פרוותן. על גוף החולדות יש פרווה סמיכה שמהווה בית גידול פורה לפרעושים, שעל ידי עקיצתם יכולות לעבור מחלות לאדם מבלי שהוא בכלל שם לב שנעקץ על ידי פרעוש שנושא מחלות שהגיעו דרך חולדה.
חולדות משתמשות בנשיכה רק כאמצעי הגנה, אם מנסים לתקוף אותן או ברגע שהן נמצאות בתוך מלכודת חולדות ללא אפשרות לצאת החוצה. ברגע שחולדה תרגיש איום – היא תתקוף, וככל הנראה המתקפה תתבצע על ידי נשיכה. אף על פי כל זה, הסיכוי להידבק במחלה דרך נשיכת חולדה נמוך מאוד, אך מאחר ומדובר בחיה מזוהמת מאוד – מומלץ לשטוף ולחטא את האזור מיד לאחר הנשיכה. כדי להסיר כל ספק, מומלץ גם ללכת לרופא ולוודא שקיבלתם את כל החיסונים שאמורים למנוע מעבר של מחלות שעלולות לעבור דרך נשיכת חולדה.
נשיכה מחולדה מורעלת
אחד המצבים שבהם חולדה חשה מותקפת ולכן היא עלולה לתקוף, זה כאשר היא אכלה רעל והיא מרגישה שהיא מתחילה לאבד שליטה על גופה וכושר התנועה שלה במרחב. במצב כזה חולדה עלולה לנשוך כל אחד שבא בדרכה, אך הסכנה האמיתית היא לא מעצם הנשיכה של החולדה אלא מהרעל שנמצא בגופה!
אם לאחר נשיכת חולדה חיטאתם את המקום והרופא אישר לכם שאין ממה לדאוג, אך בכל זאת התחילו להופיע סימנים שמצביעים על תגובה בריאותית כלשהי לנשיכת החולדה – מהרו להיבדק כדי לשלול את האפשרות של הרעלה דרך נשיכת החולדה, דבר שאולי מצריך טיפול יותר רציני מרק אנטיביוטיקה למניעת זיהום חיידקי.
סוגי חולדות מסוכנות
רוב סוגי החולדות שנמצאות ברחבי הארץ כיום, הן חולדות שנחשבות לאגרסיביות ומסוכנות. ישנם סוגי חולדות שעברו תהליך ביות והן נחשבות ללא מסוכנות כלל, חולדות אלו התפתחו במהלך השנים כתוצאה מהשימוש בהן לצורכי ניסויי מעבדה ואלו החולדות שתוכלו למצוא בחנויות שמוכרות חיות מחמד לגידול בבית. החולדות שנמצאות ברחובות העיר ומגיחות אל מעל פני השטח מתוך צינורות הביוב, הן ממש לא כמו החולדות שנמכרות בתור חיות מחמד – אלו זנים של חולדה שמזכירים יותר את החולדות שנמצאות בטבע הפתוח ונחשבות למסוכנות ואלימות.
נשיכת חולדה שקניתם בתור חיית מחמד, לא מהווה כל סיכון בריאותי עבור האדם שננשך, אך יחד עם זאת כדאי לוודא שכמו כל חיית מחמד – גם החולדה המבויתת קיבלה את החיסונים שצריך.
נשיכת חולדות מצויות
החולדות המצויות ברחבי הארץ מתחלקות לכמה זנים וסוגים שונים של חולדות, כאשר לכל סוג יש אופי שונה ולכן גם מצריך התנהלות וכללי זהירות שונים. רוב המקרים של נשיכת חולדות בארץ הן ככל הנראה תוצאה של מפגש עם החולדה הנורבגית, שנחשבת לסוג חולדה אגרסיבי ונועז יותר. נשיכה של החולדה הנורבגית לא תהיה רק אמצעי הגנה, החולדה הנורבגית עלולה לנשוך כל בעל חיים שיראה לה חסר ישע.
בניגוד למה שנראה כסביר והגיוני, רוב המקרים של נשיכת חולדות לא מתרחשים במפגש מקרי עם חולדה ברחוב, אלא דווקא בתוך הבית של האדם. חולדות יכולות להיכנס אל תוך הבית דרך פתח ניקוז המים של השירותים (כן, הן צוללות כל הדרך מהכניסה ועד ליציאה בתוך האסלה שבבית), דרך חלון פתוח שלידו מרזב או כל דבר אחר שיעזור לחולדה לטפס (גם אם מדובר בחלון של דירה בקומה גבוהה), או דרך צינורות אינסטלציה ומעבר חוטי חשמל בתשתית הבית.
המפגש עם חולדה בתוך הבית, הוא זה שמוסיף את אלמנט ההפתעה וגורם לתחושת לחץ שמביאה את החולדה להתגוננות וכתוצאה מכך למתקפה שבסופה אתם עלולים להישאר עם סימני נשיכה.
מה עושים במקרה של נשיכה ?
כפי שהסברנו קודם, סביר להניח שהכל בסדר ושאין לכם ממה לחשוש. במידה וננשכתם ע"י חולדה, אלו הדברים שעליכם לעשות כדי להיות בטוחים לגמרי שהכל בסדר ושאפשר להמשיך הלאה:
⊗ נקו את מקום הנשיכה כמה שיותר מהר, כדי למנוע כל סיכוי של זיהום. בהתחלה נקו את האזור עם מים וסבון, ולאחר ששטפתם את הלכלוך שעל האזור – חטאו את המקום עם אלכוהול.
⊗ בדקו את פנקס החיסונים שלכם כדי לוודא שקיבלתם חיסון טטנוס. במידה ולא קיבלתם חיסון טטנוס, או שאינכם יודעים אם קיבלתם או לא, גשו לרופא כדי להתייעץ לגבי מה שעליכם לעשות.
⊗ היו ערניים למצב מקום הנשיכה, ובמידה והמקום נראה נפוח, או שיש בו כאב שהולך ומתגבר (לרוב זה יתלווה באדמומיות של המקום הנפוח), גשו מיד לרופא כי כנראה המקום הצליח להזדהם והזיהום הזה יכול לעבור לעוד מקומות בגוף וליצור מצב רפואי שאמנם לא מסוכן אך בהחלט מצריך טיפול.
⊗ כדי למנוע זיהום של מקום הנשיכה, סביר להניח שהרופא ייתן לכם אנטיביוטיקה. אתם יכולים לתגבר את הפעולה האנטי זיהומית של האנטיביוטיקה על ידי מריחת תכשירים טבעיים שמחטאים ומנועים זיהום והתפשטות חיידקים – ניתן לבצע פעולות אלו כאקט מונע, גם במקרה ואין נפיחות או כאב.
זיהוי חרקים ומזיקים בבית
להלן פירוט סוגי חרקים הנפוצים בבית, מזיקים שדרוש להם טיפול הדברה מקצועי:
נמלים ↔ ג'וקים ↔ תיקן גרמני
נמלת האש ↔ פשפשים ↔ פשפש המיטה
פרעושים ↔ דבורים וצרעות ↔ טרמיטים
עש ↔ יתושים ↔ כיני יונים ↔ קרציות
דג הכסף ↔ חשופיות ↔ חדקונית האורז
צרצרים ↔ חיפושיות ↔ דבורת הדבש
אורזית משוננת ↔ זבובים ↔ נדלים
↔ © ↔ זיהוי חרקים ↔ © ↔
< ⊗ ⊗ ⊗ ⊗ ⊗ >